Skip to main content
Blog

Luxus jménem praní doma

Voda je podle OSN základním lidským právem. Přitom v některých oblastech světa dnes za litr vody zaplatíte víc peněz než za litr benzínu či ropy. Avšak nejen rozvojové země pociťují její nedostatek. Do roku 2025 budou dle OSN dvě třetiny světové populace žít v oblastech, kde bude zásobování pitnou vodou omezené. Voda je přitom zásadní surovinou pro zemědělství, energetiku a mnoho průmyslových sektorů. Pojďme mluvit o tom prádelenském, pro který představuje alfu a omegu celé podstaty. Voda je základní materií pro odstraňování nečistot praním a má v praní nenahraditelné funkce. Už tisíce let. Stamiliony domácích praček ve světě ale zbytečně spotřebují obrovské množství vody, energie a chemie.

Průmyslové praní vs. domácí praní

O vyšší hospodárnosti průmyslového praní oproti tomu domácímu nelze pochybovat. Dokazuje to řada průzkumů, včetně toho, který se prováděl v tisícovce švédských domácností. Ten ukázal, že více než polovina respondentů často doma pere nenaplněnou pračku nebo jen jeden kus prádla. Do jisté míry je řešením nákup chytré pračky s šestým smyslem, která vyhodnotí parametry a podle toho sama nastaví správné množství vody, které je k vyprání potřeba. Uvádí se, že současné pračky mají poloviční spotřebu vody oproti pračkám 20 let starým. Další řešení nabízí online platformy jako je společnost Cleany.cz, prostřednictvím které si zákazníci objednávají profesionální praní a čištění svého oblečení po internetu. “Stavíme naši službu na principech sdílené ekonomiky. Věříme, že není třeba kupovat nové pračky, když ty stávající nejsou naplno využívány. Voda je obrovským tématem a je rozdíl jestli pračka jede na 10 nebo na 80 procent své kapacity,” vysvětluje zakladatel Cleany.cz Hanuš Zvolský. Jejich kurýři rozvážejí prádlo do spřátelených profesionálních prádelen a čistíren, které vědí, jak šetřit zdroje, protože to pro ně znamená i úsporu nákladů za energie.

Praní v ozonu i v kuličkách

Nejrozšířenějším způsobem jak průmyslové prádelny šetří vodu je recyklace. Recykluje se voda z druhého praní, voda máchací a voda prací z čistého sortimentu jako je například hotelové prádlo. Takto recyklovanou vodu lze použít na praní velmi znečišťěného prádla, jako jsou například mopy. Nepere se ale jen ve vodě. Představte si praní v milionech nylonových kuliček o průměru asi půl centimentru, které odstraňují špínu absorpcí. Kuličky se samy regenerují a vydrží tak prát stovky cyklů. Oproti klasickému praní snižují spotřebu vody až o 80 procent. Takové pračky se dobře prodávají v končinách s nedostatkem vody jako jsou Izrael, Austrálie, Kalifornie, Dubaj nebo Jihoafrická republika. Do Evropy se po úspěchu v Americe dostalo praní v ozonu. Jedná se o plyn, který otevírá strukturu vlákna, aby uvolnil a odboural minerální částice a chemické usazeniny. “Po celé Evropě máme jíž více než tisíc instalací a jsme rádi, že zájemci přibývají. Ozonová technologie šetří především energie. K praní využívá studenou vodu do 20 °C, protože ve vyšších teplotách se ozon rozkládá. Úspora vody je 30 procent,” uvádí Patrik Žila, jednatel společnosti Christeyns dodávající ozonovou technologii. Ekologicky smýšlející prádelny se tak, dle nově zvolené prezidentky Asociace prádelen a čistíren Jany Puškáčové, nemusejí o svou budoucnost strachovat. “Možná je to sci-fi vize, ale moje představa je taková, že časem bude plýtvání vodou v domácích pračkách čím dál větší luxus. Malosériové praní bude pod velkou kontrolou a ti, kteří budou umět garantovat, že voda je využívaná smysluplně a recyklovaně, budou mít velkou konkurenční výhodu. Spoustu nových prádelen se staví rovnou s recyklací.”


Chybějící pracovníci i vzdělávání

Profesionální praní má budoucnost. Ovšem historicky první průzkum trhu prádelenství a čistírenství uvádí, že největším problémem českých majitelů prádelen a čistíren je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Asociace prádelen a čistíren se proto zapojila do projektu financovaném Evropskou Unií s názvem EDUCATE! a společně s partnerskými organizacemi z Německa, Belgie, Švédska a Evropskou asociací textilní péče ETSA vyvíjejí online vzdělávání pro pracovníky prádelen a čistíren, které bude přístupné zdarma. “Vzdělání v našem oboru chybí, stejně tak jako se těžko hledají školitelé, které zájemce o práci v prádelnách a čistírnách zaučí. Výukové moduly, které společně se zahraničními experty vyvíjíme, budou k dispozici na speciálně vytvořených webových stránkách a v mobilní aplikaci,” říká Monika Čuhelová z Asociace prádelen a čistíren, která v projektu zastupuje české odborníky. Podle garanta projektu Marcuse Flachmeyera ze společnosti HeurekaNet, bezplatného institutu pro vzdělávání, výzkum a inovace, je v projektu kladen velký důraz na obsluhu moderních přístrojů. “V sektoru prádelenství a čistírenství reflektujeme velký nárůst digitalizace a automatizace, které pomáhají snižovat dopady na životní prostředí. Podle našich poznatků bude ovšem lidská síla stále vyžadována. Prádelny a čistírny nechtějí vyměňovat zaměstnance za roboty, ale chtějí se stejným počtem lidí obsloužit více zákazníků.”

Bezplatné online vzdělávání pro pracovníky prádelen a čistíren bude fungovat od srpna roku 2021.

 

Asociace prádelen a čistíren ČR

JAK SE VZDĚLÁVAJÍ PRACOVNÍCI PRÁDELEN A ČISTÍREN? DÍKY E-WASHBOARD!